“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”

Covid-19 Günlerinde Yiyecek Alışverişi ve Saklama İpuçları

CEtrafta onlarca bilgi uçuşurken Covid-19 günlerinde yiyecek alışverişi ve saklama şartları hakkında doğru ve pratik bilgileri şöyle bir toparlayalım.  Çünkü en sonunda kendimi maydonoz yapraklarını sabunlarken bulduğumda bir yerlerde yanlış yapmış olabileceğimi düşündüm. (Sanırım Koronavirüs günlerinde  yalnız değilim)

Aslında gıda  ve ambalajların Corona virüsü bulaştırdığına dair henüz hiç bir kanıt yok. Ama yine de aksi kanıtlanmadıkça dikkatli olmakta kesinlikle fayda var. Bu konuda (FDA) Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Başkanlığı , TC Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Tabip Odası görüşleri ne diyor bir bakalım;

 Karantina döneminde yiyecek alışverişi ve saklama koşulları   hakkında 9 ipucu

Koronavirüs (Covis-19) Günlerinde Market Alışverişi:

1-Mutlaka önceden bir alışveriş listesi hazırlayın. Markette kalma sürenizi 15-20 dakika ile sınırlayın. Her seferinde en  fazla 2 hafta yetecek kadar yiyecek alın.  Panik ve endişeyle hiç bir şeyden aşırı stok yapmayın.

#

2-Markette mutlaka maske takın. Alışveriş arabasının tutma yerlerini silmek için yanınızda kolonya ve peçete bulundurun. Yeniden kullanılabilir alışveriş torbaları kullanıyorsanız, her kullanımdan önce temizlendiğinden veya yıkandığından emin olun.

#

3-Alışverişe  dalıp sosyal mesafeyi unutmayın. Diğer alışveriş yapanlarla  ve mağaza çalışanları ile arasında en az 2 metre mesafe bırakın. Ellerinizi yüzünüzden her zaman uzak tutun.

#

4- Eve döndüğünüzde  önce ellerinizi en az 20 saniye ılık su ve sabunla yıkayın. Üstünüzdekileri dikkatlice çıkarın. Yıkamak şart değil ama en az 2 saat güneşte açık havada  tutun.

#

5- Alışveriş torbalarınızı gelir gelmez bir yere değirmeden açık havada 2 saat dinlendirin. Ama içlerinde et, tavuk, süt , balık vb ürünler varsa onları öncelikle ayırın ve dışarıda bırakmayın.

#

6- Gıda ambalajının COVID-19’un iletimi ile ilişkili olduğuna dair bir kanıt yoktur. Bununla birlikte, isterseniz, ürün paketini silebilir ve ekstra bir önlem olarak  açık havada kurumasına izin verebilirsiniz.

#

7-Yiyecekleri paketinden çıkarırken, satın alındıktan sonraki 2 saat içinde et, kümes hayvanları, yumurta, deniz ürünleri ve diğer meyveler, marul, otlar ve mantarlar gibi buzdolabını soğutun veya dondurun. Konserve ürünler için, açmadan önce kapakları temizlemeyi unutmayın.

#

8 – 2 saat açık havada beklemiş olan taze meyve ve sebzeleri akan musluk suyu altında HER HANGİ BİR SABUN, DETERJAN VB KULLANMADAN durulayın. Temiz fırça ile sert bir şekilde fırçalayın. ( İsterseniz yemeden bir süre sirke veya karbonatlı suda bekletip durulayabilirsiniz. Bu virüsler için değil böcek yumurtası ve tarım ilacı vb kimyasalların  uzaklaştırılması için faydalıdır)

#

9-Alışveriş poşetlerini 72 saat dokunmadan sakladığınızda daha sonra çöp poşeti olarak kullanabilirsiniz. Mutfak tezgahlarını, kesme tahtasını ve diğer kullandığınız araç gereçleri ve paketleri koyduğunuz yüzeyleri sıklıkla dezenfekte edin. Bunun için 1 litre suya 2 yemek kaşığı çamaşır suyu karıştırılarak elde edeceğiniz çözelti yeterli.

UYARI: Bu çözeltiyi veya diğer dezenfekte edici ürünleri  ASLA yiyeceklerde kullanmayın.

corona yiyecek alışverisi ve saklama

Yiyecek alışverişi ve saklamada basit formül

TEMİZLE-AYIR-PİŞİR-SOĞUT

Covid-19 döneminde yiyecek alışverişi ve saklama koşulları hakkında FDA’nın ilginç bir yöntemi var. Bu yöntem 4 adımdan oluşuyor:

TEMİZLE

Ellerinizi ve yüzeylerinizi sık sık yıkayın

  •  Bu dönemde doğru yiyecek alışverişi ve saklama  şartlarında yiyecekleri kullanmadan önce, sonra ve banyoyu kullandıktan sonra, çocuk bezlerini değiştirdikten ve evcil hayvanlarla çalıştıktan sonra ellerinizi en az 20 saniye ılık su ve sabunla yıkayın.
  • Her yiyecek maddesini hazırladıktan sonra kesme tahtalarınızı, bulaşıklarınızı, mutfak eşyalarınızı ve tezgahlarınızı sıcak sabunlu suyla yıkayın.
  • Mutfak yüzeylerini temizlemek için kağıt havlular kullanın. Bez havlu kullanıyorsanız, sık sık sıcak döngüde yıkayın.
  • Taze meyve ve sebzeleri, yenmeyen derileri ve kabukları olanlar da dahil olmak üzere akan musluk suyu altında durulayın. Temiz bir ürün fırçası ile sert bir şekilde fırçalayın.
  • Konserve ürünlerle, açmadan önce kapakları temizlemeyi unutmayın.

AYIR

Çiğ etleri diğer gıdalardan ayırın

  • Çiğ et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve yumurtaları market alışveriş sepetinizdeki, market çantalarınızdaki ve buzdolabınızdaki diğer gıdalardan ayırın.
  • Taze ürünler için bir kesme tahtası ve çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri için ayrı bir kesme tahtası kullanın.
  • Pişmiş yiyecekleri daha önce çiğ et, kümes hayvanları, deniz ürünleri veya yumurta içeren bir tabağa asla sıcak, sabunlu suyla yıkanmadıkça koymayın.
  • Önce kaynatmadığınız sürece çiğ gıdalarda kullanılan marinatları tekrar kullanmayın.

PİŞİR

Doğru sıcaklığa kadar pişirin

  • Renk ve doku güvenilir olmayan emniyet göstergeleridir. Tüm pişirme yöntemleri için et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve yumurta ürünlerinin güvenliğini sağlamanın tek yolu bir gıda termometresi kullanmaktır. Bu yiyecekler, zararlı bakterileri yok etmek için güvenli bir minimum iç sıcaklığa kadar pişirilmelidir.
  • Yumurtaları yumurta sarısı ve beyaz sertleşene kadar pişirin. Sadece yumurtaların iyice pişirildiği veya ısıtıldığı tarifler kullanın.
  • Mikrodalga fırında pişirirken yiyecekleri örtün, karıştırın ve eşit pişirmek için döndürün. Döner tabla yoksa, pişirme sırasında yemeği bir veya iki kez elle döndürün. İç sıcaklığı bir gıda termometresi ile kontrol etmeden önce daima pişirmeyi tamamlayan bekleme süresine izin verin.
  • Tekrar ısıtırken sosları, çorbaları ve sosları kaynatın.

SOĞUT

Yiyecekleri hemen soğutun

  • Buzdolabınızın ısısını sürekli olarak +4 ° C veya altında ve dondurucu sıcaklığının 0 °C veya altında olduğundan emin olun.
  • Et, kümes hayvanları, yumurta, deniz ürünleri ve diğer bozulabilir yiyecekleri, pişirme veya satın alma tarihinden itibaren 2 saat içinde soğutun veya dondurun. Dış sıcaklık +32 °C’nin üzerindeyse 1 saat içinde buzdolabında saklayın.
  • Doğru yiyecek alışverişi ve saklama şartlarında verilen ipuçlarından biri de yiyecekleri her zaman buzdolabında marine edin.
  • Buzdolabında daha hızlı soğutma için büyük miktarlarda kalanları sığ kaplara bölün.
  • Yiyecekleri asla tezgah üstü gibi oda sıcaklığında çözmeyin. Yiyecekleri çözmenin üç güvenli yolu vardır: Buzdolabında, soğuk suda ve mikrodalgada. Soğuk suda veya mikrodalgada çözülen yiyecekler hemen pişirilmelidir.

Donmuş ürünleri çözdürmenin en sağlıklı yolları:

ODA SICAKLIĞINDA BEKLETMEK YANLIŞ:
Dondurulmuş ürünleri buzluktan çıkarttıktan sonra oda sıcaklığında bekletmek yanlış. Oda sıcaklığında bekletilen dondurulmuş ürünler üzerinde bakteriler oluşabilir çünkü oda sıcaklığı, bakteri üretimi için en uygun sıcaklık.
ZAMANINIZ VARSA BUZDOLABINI DENEYİN:
Bu işlem hızlı bir çözme yöntemi değil aksine oldukça fazla zaman alıyor. Ancak en sağlıklı yöntemlerden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Buzluktaki dondurulmuş ürünlerinizi buzdolabına indirerek çözülmesini bekleyin.
SICAK SU BANYOSU KISITLI ZAMAN İÇİN KURTARICI:
Bu yöntemle ürünleri çözmek için ihtiyacınız olan şey sıcak su (kaynamış değil) ve kilitli poşet. Suyu bir tencere içerisine alarak ısıtın daha sonra ocaktan aldığınız su içerisine kilitli torbaya koyduğunuz ürünü atın. Bu işlemi yaklaşık 40-45 dakikaya kadar sürdürebilirsiniz. (Kaynak)
covid-19 yiyecek alışveriş ve saklama

COVİD-19 Döneminde kaçınılması gereken yiyecekler

Koronavirüs döneminde yiyecek alışverişi ve saklama koşulları çok önemli.  Ancak uzmanlar  hem korona virüs dönemi hem de hastalık riski dönemlerinde bu yiyecekleri tüketmemeniz öneriyor:

    • Çiğ veya az pişmiş et veya kümes hayvanları.
    • Çiğ balık, kısmen pişmiş deniz ürünleri (karides ve yengeç gibi) ve buzdolabında füme deniz ürünleri.
    • Çiğ kabuklu deniz ürünleri (istiridye, istiridye, midye ve tarak dahil) ve meyve suları.
    • Pastörize edilmemiş (çiğ) süt ve yoğurt ve peynir gibi çiğ süt ile yapılan ürünler.
    • Çiğ veya az pişmiş yumurta veya bazı ev yapımı salata sosları (Sezar salatası sosu gibi), ev yapımı kurabiye hamuru ve kek hamurları ve ev yapımı  çiğ  yumurta içeren yiyecekler.
    • Yıkanmamış taze sebzeler, marul / salatalar dahil.
    • Pastörize edilmemiş meyve veya sebze suları (bu meyve suları bir uyarı etiketi taşır).
    • Sosisli sandviçler, öğle yemeği etleri (söğüş), fermente edilmiş ve kuru sosis ve diğer şarküteri tarzı etler, kümes hayvanları ürünleri ve tütsülenmiş balıklar – sıcak buharlaşana kadar tekrar ısıtılmadıkları sürece.
    • Jambon salatası, tavuk salatası veya deniz mahsulleri salatası gibi şarküteri tipi bir tesiste hazırlanan salatalar (koruyucu madde olmadan).
    • Pastörize edilmemiş, buzdolabında dondurulmuş etler veya et dilimleri hem Koronavirüs döneminde hem de her zaman yiyecek alışverişi ve saklama kuralları dahilinde asla tüketmememiz gerekenlerdir.

Daha keyifli ve ilginç içerikler için  için ‘SEYAHAT İPUÇLARI’  bölümüne göz atmayı unutmayın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.