“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”
sağlıklı uçak yolculuğu

Güvenli Uçak Yolculuğu İçin Bilmeniz Gereken 5 Adım

Korononavirüs  sonrası güvenli uçak  yolculuğu nasıl olacak? Uçağa binmek tehlikeli mi? Uçakta koronavirüs bulaşır mı? Uçak bileti alırken, havaalanında ve uçak yolculuğu sırasında neler değişti?  Uçak yolculuğu için HES kodu nasıl alınır? Sehirler arası seyahat yasağı kalktı ama hepimizin aklında onlarca soru var.  Karantina sonrası gezmek için hayaller kurduğu bu dönemde güvenli uçak yolculuğu için gerekli şeyleri bir nefeste toparladım.

guvenli-ucak-yolculugu

Covid-19 Sonrası Güvenli Uçak Yolculuğu Kuralları

 1-Uçak bileti almadan önce HES Kodu alın

Sağlıklı bir uçak seyahatinin ilk adımı uçak bileti alırken başlıyor. Yeni dönem kurallarına göre uçak bileti alacak tüm yolcuların önce HES kodu almaları şart. Peki HES KODU nasıl alınır?

TELEFONDAN HES KODU ALMAK için  telefonununuzun kısa mesaj bölümüne aralarda boşluk bırakarak:

HES     (TC Kimlik Numarası)       (TC Kimlik seri numarasının son 4 hanesi).     (İstediğiniz HES kodu geçerlilik gün süreniz-Bu alanı boş bıraktığınızda 1 yıllık alacaksınız)

yazarak 2023 ‘e SMS atmanız yeterli

Güvenli uçak seyahati için öncelikle almanız gereken HES kodunu  telefonunuza indireceğiniz ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamandan da   ‘HES kodu işlemleri‘ sekmesini tıklayarak kolayca alabilirsiniz.

Bunların dışında e-devlet üzerinden hem kendinize hem de birlikte seyahat edeceğiniz çocuklarınıza HES kodu almanız mümkün.

güvenli uçak yolculuğu
Çocuklar için HES kodu nasıl alınır?

  İstanbul Yeni  Havalimanına nasıl giderim?

2-Havaalanında bilinmesi gerekenler

  • Yeni uçuş kuralları gereği havaalanı girişinde ateş ölçümü yapılacak ve ateşi olan yolcular içeri kabul edilmeyecek.
  • Tüm yolcuların açık ve kapalı tüm alanlarda maskeli olması elbette zorunlu.
  • Eğer alana gelmeden önce online check-in yapmadıysanız bile mutlaka havaalanında telefonunuzdan veya alandaki kiosklardan online check-in yapılacak.  Kağıt bilet yerine mobil biniş kartı almanız tercih ediliyor.
  • Kabin bagajı artık yok. Koronavirüs (COVID-19) önlemleri çerçevesinde, uçak içerisine kabin bagajı alınmayacak. Güvenli uçak yolculuğu için uçak içerisine yalnız bir adet kadın el çantası, laptop, evrak çantası veya bebek malzeme çantası alınabilecek.
  • Diğer tüm bavullar bagaj bölümüne teslim edilecek. Bavul teslim işlemizi  de ‘Express Bagaj’ bölümünden gişeye hiç gitmeden yapabilirsiniz.
  • Tüm havaalanı ve kabin ekibinde görevli kişilerin, eldiven, tıbbi maske, gözlük ya da yüz siperi ile koruyucu önlük gibi kişisel ekipmanlar giymesi tavsiye ediliyor
  • Uçak gecikmeleri, rötarlı uçak ve yolcu hakları için hemen burayı tıklayın!

3-Uçağa binerken bunlara dikkat!

  • Uçuş güvenliği için uçakların en az 24 saatte bir tümüyle dezenfekte edilmesi zorunlu. Ayrıca her uçuş sonrası tüm temas edilen noktalar ekipler tarafından yeniden strerilize edilecek
  • Uçağa binerken koridordaki sıkışıklığı önlemek ve sosyal mesafeyi koruyabilmek amacıyla yolcular anons edilerek oturma sırasına göre uçağa alınacak.
  • Uçakta koronavirüs bulaşır mı‘ endişesini en aza indirmek için uçak içi havalandırma sisteminden de bahsetmek gerek. tüm uçaklarda ‘HEPA filtresi’ adı verilen bir havalandırma sistemi kullanılıyor. Bu sistem sayesinde tüm hava 3 dakikada bir tamamen yenileniyor.
  • Sağlıklı bir uçuş için bir koltuk aralık bırakma gibi bir uygulama yapılmıyor. Ancak eğer uçak boşsa, oturma düzeninin yeniden planlanması öneriliyor.

güvenli uçuş yolculuğu

4-Uçak yolculuğu sırasında alınan önlemler

  • Uçuş boyunca maske takmak zorunlu. Güvenli bir uçuş için 4 saati geçen sürelerde maskenizi yenilemelisiniz. Bu nedenle yanınızda uçuş süresine uygun sayıda maske bulundurma zorunluluğu var.
  • Yeni uçuş güvenliği kuralları gereği  uçaklarda dergi, gazete, menü hatta koltuk ceplerinde bulunan uçuş bilgi kartları da kaldırılıyor.
  • Uçaklardaki koronavirüs önlemlerinden biri de uçak yiyecekleri konusu. Artık kısa mesafe uçuşlarda yiyecek servisi yapılmayacak. Uzun mesafe uçuşlarında ise yalnız paketli gıdalar servis edilebilecek.
  • En ilginç tedbirlerden biri ise uçak tuvaletleri. Güvenli uçak yolculuğu kuralları gereği yolcular uçakta istediği tuvaleti kullanamıyor. Her yolcunun kullanacağı tuvalet, oturduğu koltuk numarasına göre belirleniyor. Ayrıca uçak içi tuvaletlerden biri sadece uçuş personeline ait olacak.

5-Havaalanında bavul beklerken

  • Güvenli bir uçak yolculuğu geçirdiniz. Uçağınız sonunda yere indi ve yine biniş sırasına göre uçağı terk ettiniz. Ancak sırada havaalanında bavul alımı var.
  • Havaalanında bavul bekleme sırasında da yine sosyal mesafe ve maske zorunlu. Bu sırda eldiven kullanımı da tavsiye ediliyor.
  • Bavul alım bantları önünde kalabalık oluşumunun önüne geçmek için yolcuların aralıklarla durması ve bavulların daha seyrek aralıklarla dizilmesi tavsiye ediliyor. Ancak bu durumun zaten uzun süren bavul bekleme süresini daha da uzatması söz konusu olabilir.
  • Havaalanında kırık veya hasarlı bavul alırsanız hemen yapmanız gerekenleri bilmelisiniz. Tüm yapmanız gerekenler bu yazıda: Havaalanında hasarlı bavul yolcu hakları

Hasarlı bagaj

Tüm bu önlemler Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu (ICAO) uçuş güvenliği  rehberinde yayınladı ve alınması gereken tedbirler ve tavsiyeler sıralandı. Yazının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz. 

Yorumlar (2)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.