“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”
balayi-tatil-hesapli-lux

Bambaşka Bir Maldivler Rehberi

Şimdi aklınızdaki tüm beyaz kumları, kristal suları ve yeşil palmiyeleri yavaşça yere bırakın. Size bütün bu turistik ışıltının ötesinde ülke olarak Maldivler’i ve Maldivler hakkındaki ilginç bilgileri anlatacağım. Çünkü bunları bilmeden asla gerçek bir Maldivler Rehberi okumuş olamayacaksınız.
Reset tuşuna basıyor ve her şeye yeniden başlıyoruz.

okyanus-harita-map-kuresel-isinma
Sarı nokta siz, mavi noktacık ben. Bu arada hızla çölleşen bölge de içler acımız.

Maldivler nedir? Nerededir?

Maldivler Hint Okyanusunda Hindistan, Sri Lanka yakınlarında 25 Atol üzerine kurulu 1200 adadan oluşan bir İslam Devleti.
Atol mercan takım adaları demek. Yani çok uzun çağlar önce bu bölgede okyanus altı yanardağları patlamaları sonucu minik lav adacıkları oluşuyor. Zamanla bu verimli adaların etrafında mercan denen deniz canlıları çevreleyip yaşamaya ve yığılmaya başlıyor. İşte bu yığıntılara resif deniyor. Bu çekirdek ada zaman içinde çökünce çevresinde çember gibi uzanan mercan resiflerinde yaşam başlıyor. Küresel ısınma sonucu sular yavaşça yükselmeye devam etse de ölü mercanları yiyerek bembeyaz ipek gibi kum taneleri halinde çıkaran mercan balıkları bu adaların devamını sağlıyor. Sakın küçümsemeyin yalnızca bir papağan balığı yılda ortalama 1 metreküp mercan kumu üretiyor. (Beyaz kumlar hakkında yavaşça fikrini değiştirenleri kalbini ferah tutmayı ve yazıya devam etmeyi öneriyorum)

mercan_adasi-resif-tropik
Maldivler’e gelirken ve dönerken uçak biletiniz cam kenarı almanız şiddetle tavsiye edilir.

Maldivler Nasıl Bir Yer?

Maldivler’in 1200 adadan oluştuğunu söylemiştim. Bunlardan 250 tanesinde yerleşim var. Maldivlerin başkenti Male. Yönetim şekli ise İslam Cumhuriyeti. Maldiv halkının köklerini Hindistan ve Pakistan’dan geliyor. Önceleri Budist olan Maldivli’ler zamanla ticaret sonucu Sünni Müslümanlığı tercih ediyor. Ülke cumhuriyet sistemiyle yönetilmesine rağmen Maldivler’de şeriat kanunları geçerli. Yani Cumhurbaşkanları, başbakanları ve parlamentosu var ülke anayasası şeriat kanunları ile düzenlenmiş. Örneğin Maldivler’de resmi tatil günleri Cuma ve Cumartesi. Halkın yaşadığı adalarda alkol yasak ve denize tesettürsüz şekilde ancak belirli bir kaç plajda girilebiliyor. (Bunu daha sonra ‘Maldivler Rehberi- Balayı Tatili’ yazımda daha ayrıntılı açıklayacağım)

sehir-yerel-ada-maldiv
Maldivli kadınların başörtü takması zorunlu değil ama tercih ediliyor. Yabancılar için de kıyafet serbest olsa da dini inançlara saygılı olmanız bekleniyor.

Maldiv halkı oldukça kibar ve saygılı. Yerel adalarda dahi hiç kimse size dik gözlerle bakmıyor. Birşeyler satmak için zorlamıyor. Kadın, erkek sorduğunuz her soruya gayet arkadaş canlısı bir şeklde ve nazikçe yardımcı oluyorlar.
Maldivler’de en büyük geçim kaynağı balıkçılık ve turizm olduğu için çoğunluk İngilizce biliyor. Ancak Dhirevi denen yerel bir dilleri de var. Hintçe-Urduca ve Arapça karışımı bu alfabede Selamun Aleykum ve teşekkür için shukuria demeniz yeterli. Maldivler’in geçim kaynakları sonucu 360 Bin kişilik ülke nüfusun 1/3’ü Male’de yaşıyor. Coğrafi şartların zorluğu ve pek çok şeyin dışardan ithal edilmesinden dolayı hayat oldukça pahalı. Örneğim Male’de sıradan bir apartman dairesi 1 Milyon dolardan başlıyor. Halkın yaşam standartı oldukça düşük.

bungalow-su_villasi-resort-tatil_koyu-luks
Burada güzel fotoğraf için fazla uğraşmanıza gerek yok. Objektifi nereye çevirseniz cennetten bir manzara kameraya takılıyor.

Maldivler’deki 250 adanın yaklaşık 90 tanesi ise resort ada. Yani çoğunluğunu yabancıların işlettiği tatil köyü adaları. Burada denize girmek ve alkol serbest. Ancak ulaşım ve yeme içme konularında dikkat etmezseniz çok büyük fiyatlar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Maldivler’de hesaplı ve keyifli resort ada tatili ipuçlarını da çok yakında yayınlıyorum.

tatil-balayi-luks-deniz-mavi-turkuvaz
Maldivler’de kimi manzaraları gözlerinizden bile kıskanabilirsiniz.

Maldivler’de Hava Durumu Nasıl?

Maldivler tropik iklim kuşağı gereği tüm yıl 27-31 derecelerde. Ancak uçaktan iner inmez yüzünüze çarpan sıcak su etkisine hazırlıklı olun. Bir kaç gün sonra alışacak olsanız da yüksek nem oranı insanı ilk başta biraz etkiliyor. Bunun için indiğinizde çok ince giyimli olmanızı öneririm.
Mayıs Ekim ayları arası yağışlı mevsim olarak geçse de düşük sezon olması sebebiyle Haziran Temmuz arası da Maldivler’e gidilebilir. ( Küçük bir tüyo: Kış ayları özellikle yılbaşı zamanı Avrupa’dan gelen yoğun talep sonucu fiyatlar da iklim kadar sıcak oluyor)

resort-ada-agac-kokler
Tropik iklimde bitkiler de şaka gibi.

Maldivler’e Nasıl Gidilir?

Thy’nin Maldivler’ye direkt uçuşu var. Bu şekilde gayet kolayca 8 saatte Maldivler’e uçabilirsiniz. Ancak daha hesaplı aktarmalı uçuşlar için aktarma uçuşlar için Emirates ve Qatar Havayollarını da incelemenizi öneririm. Biz Emirates’in 4 saat uçuşu ile önce Dubai’ye 2 saatlik beklemeden sonra 4 saatte de Maldivler’e ulaştık. Gayet keyifli ve hesaplı bir yolculuk oldu.
Maldivler’de Uluslararası İbrahim Nasır Havaalanı Male diye geçse de aslında bugünlerde Male’ye dev bir köprü ile bağlanan Hulhumale adında küçük bir ada. Köprü bitene kadar havaalanından Male adasına yerel şehir hayatını görmek için gitmek isterseniz halkın kullandığı motorlarla (Public Ferry) 15 dakikada kiş başı 1$’a geçebiliyorsunuz. (Bizim Male gezimiz ve Maldivler’de adalar arası ulaşım bilgilerini içeren ‘Maldivler Rehberi -Adalar Arası Ulaşım ı merak ediyorsanız hemen burayı tıklayabilirsiniz.)

hulhumale-havalimani-ibrahim_nasir
Maldivlerin çılgın projesi: Male- Hulhumale Köprüsü

Uçaktan indiğinizde alandan çıkmadan hemen sağda mobil telefon operatörleri var. Hemen oradan içerisinde yalnız internet paketi olan bir yerel telefon kartı almanızı öneririm. Fiyatlar oldukça hesaplı. Wifi var dense de otellerin çoğunda internet çok yetersiz ve yavaş. Bu kart seyahatiniz boyunca hayatınızı çok kolaylaştırıyor…

Maldivler’de Otel Seçenekleri Püf Noktaları

balayi-tropik-cennet
Bu masal burda bitmez…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.