“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”

8 Soruda Koronavirüs İçin Nasıl Hazırlanmalıyız?

Yüz maskesi, üzüm pekmezi, kelle paça? Uzmanlar koronavirüs yeni adıyla Covid-19‘un muhtemelen ülkemize geldiğini söylüyor. Bir veya bir kaç hastanede birden patlak vermesi belki an meselesi. Peki yeni corona virüs salgınına nasıl hazırlanmalıyız? Marketlere makarna stoğu yapmaya koşmadan önce derin bir nefes alalım. Konu hakkında soruları şöyle bir toparlayalım istedim.

koronavirüs

Koronavirüs salgınına nasıl hazırlanalım?

1-Maske eldiven almalı mıyım?

Uzmanlar eğer sağlıklıysanız standart kağıt maskeleri takmanızın gerekmediğini söylüyor. Çünkü bu maskeler sizi direkt olarak virüslerden koruyacak yeterlilikte değil. Kalabalık ve hastalık olduğundan şüphelendiğiniz ortamlarda ise   N95 tipi maske takabilirsiniz. Ancak son günlerde öksürük , ateş vb soğuk algınlığı belirtileriniz varsa her türlü maske takmanızda fayda var. Hem taşıdığınız mikrop ve virüsleri etrafa yaymamak, hem de çevrenizdekile tedirgin etmemek için açık hava dışındaki ortamlarda maske takmak Corona virüs‘ten korunmak için koruyucu bir yöntem olacaktır.

Eldivenler sadece doğrudan hasta biriyle ilgileniyorsanız işe yarar. Ancak sık el yıkamanız ramen alışkanlık olarak elinizi yüzünüze ağzınıza götürüyorsanız bunu önlemek adına da faydası olabilir. Ben son günlerde toplu taşıma araçlarına bindiğimde tüm marketlerde satılan lateks pudralı eldivenlerden takıyorum.

koronavirüs

2-Koronavirüs’ten korunmak için hangi ilaçları alabilirim?

Sağlık uzmanları Corona virüs ‘den korunmak için bilinen bir ilaç veya aşının henüz olmadığını belirtiyor.  Yani Koronavirüs tedavisinde özel bir antiviral ilaç yok.  Ayrıca artık hepimiz biliyoruz ki antibiyotikler  Covid-19 gibi  virüs kaynaklı hastalıklarda işe yaramıyorlar.  Yani önceki griplerde kullandığınız grip ve soğuk algınlığı  ilaçlarını boşuna depolamayın.

Ancak  bağışıklık sistemimizi bu dönemde yüksek tutmak çok önemli. Bunun ise bir kaç basit yöntemi var. Bu aralar gerçekten de bolca doğal probiyotikler çok önemli. Ev yoğurdu, ev turşusu, tarhana ve kelle paça gibi doğal bağışıklık takviyeleri tek başına yeterli değil ama işe yarar.  Bütün bunların dışında   Koronavirüs’e karşı ne gibi önlem almalı?

D vitamini alın: Eczaneden de alırsınız ama doğal yolla almak en iyisi. D vitamini nelerde var?

  • Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt
  • Tereyağı
  • Yağlı Balıklar
  • Karaciğer
  • Yumurta sarısı
  • Balık yağı vb.

A ve C vitaminleri takviye edin; Doğal yollardan almak için yukarıdaki besinlere ek olarak, ıspanak, maydanoz, mercimek, pırasa, brokoli, pazı, kabak, havuç, patates, tüm yeşil yapraklılar ve narenciye çeşitlerini sayabiliriz.

Bunların yanı sıra Omega3, doğal probiyotik besinler ve probiyotik takviyeleri, çinko, selenyum, takviyeleri işe yarayacaktır.

Hepsinden önemlisi bu ara bağışıklığınızı yüksek tutmak ve Koronavirüs’ten korunmak için rafine şekerden kesinlikle uzak durmaya çalışın. Uzman doktorların görüşüne göre rafine şeker tükettikten yarım saat sonra bağışıklık sistemimiz zayıflamaya başlıyor bile. Yaklaşık iki saat sonra ise akyuvarlarımız görevini yarı yarıya yerine getiremez, bizi koruyamaz hale geliyor. Bu nedenle immün sistemin güçlü olabilmesi büyük oranda şekerden uzak kalmaya bağlı.

3- Koronavirüs salgınına karşı hangi temizlik ürünlerini almalıyım?

Salgın döneminde en iyi çözüm kimyasal temizleyicilerden öte evlerimizi bolca havalandırmak ve güneşlendirmek gerekiyor. Dışarıda ve hatta evde sıkça ve en az 20 sn boyunca ellerimizi yıkıyoruz. Bunun dışında bu ara antibakteriyel sabunlar, ev dezenfektan mendilleri, alkol ve çamaşır suyunu normalden biraz daha sık kullanabiliriz. Ayrıca küflü yerler özellikle bakterilerin ve mikropların en sevdiği alandır. Çoğu hastalık küf mantarları nedeniyle oluyor. Bu sebeple küfü yok edecek ve yeniden oluşumunu önleyecek tedbirleri de almanız çok faydalı olur.

 

4-Koronavirüs  yüzeylerde ne kadar süre yaşar?

Uzmanlar bunun aslında yüzeye bağlı olduğunu söylüyor. Dışarıda güneş ışığına maruz kalan bir yüzeyse, muhtemelen sadece birkaç dakika veya bir saate kadar yaşar.  Ancak iç mekanda ve kuru bir ortamdaysa, mikroplar bir veya iki güne kadar yaşayabilir. Yani Çin’den veya Corona virüs’ün yüksek salgın olduğu ülkelerden kargolanan ürünlerden hastalık kapmanız pek olası gözükmüyor.

Hızlı ve uzun süreli Schengen vizesi almanın sırları neler?

5- Koronavirüs’ü grip veya soğuk algınlığından nasıl ayırt ederiz?

Aslında bu hastalıkları yalnızca belirtilerine bakarak birbirinden kesin ayırmak biraz güç .Yeni Koronavirüs’ün ana semptomları ateş, öksürük, nefes darlığı ve genel yorgunluk ve kas ağrılarıdır. Bunlar grip veya diğer solunum yolu virüslerinin belirtileriyle nerdeyse aynı. Kesin olarak bilmenin tek yolu bir doktor tarafından test yaptırmak. O yüzden bu dönem yakalanılan griplerde hemen paniğe kapılmamakta fayda var.

6-Küçük çocuklarım için almam gereken önlemler var mı?

İyi haber şu; Koronavirüs şu ana kadar  çocuklar için daha az ciddi sonuçlar doğuruyor. Dünya çapında  yapılan araştırmalara göre bildirilen vakaların sadece% 2’si çocuk.Virüse yakalanan çocukların daha hafif bir hastalığı olduğunu söylüyor ve 9 yaşın altındaki çocuklarda bildirilen ölüm olmadı. Yine de, çocuklar virüsün bulaşmasında rol oynayabilir, bu nedenle koronavirüs’ün bulaşmasını önlemek için hasta olan çocuklar okula , kalabalık yerler çıkarılmamalı, bağışıklık sisitemi yüksek tutulmalı elbette.

7- Koronavirüs salgınına  karşı hamile kadınların alması gereken özel önlemler var mı?

Maalesef hamileler  hem koronavirüs hem de diğer bulaşıcı hastalıklarda   daha savunmasız.  Bu nedenle doktorlar bu dönem anne adaylarının mümkün olduğunca halka açık yerlere çıkmamaları, hijyen ve sağlıklı yaşam koşullarına extra özen göstermekleri gerektiği konusunda hamileleri uyarıyor. Bunun dışında eğer hamileyseniz ve henüz grip aşısı olamdıysanız mutlaka en kısa sürede doktorunuzla görüşün ve grip aşısını yaptırın diyor.

koronavirüs tedavisi

8- Eyvah! Öksürüyorum veya ateşim var. Koronavirüs olup olmadığımı merak edersem ne yapmalıyım?

Öncelikle paniğe kapılmamamak gerek . Çünkü rahatsızlığınız büyük ihtimal soğuk algınlığını grip veya başka bir solunum yolu hastalığından kaynaklı olabilir. Ama yakın zaman da hastalığın yoğun olduğu Çin, İran, İtalya gibi bir ülkeden döndüyseniz en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gidip durumu bildirmekte fayda var.

Koronavirüs kuluçka süresi olan 14 gün boyunca hiç belirti vermemesine rağmen bulaşıcılığını sürdürüyor. Bu nedenle doktora bu sürre boyunca temas ettiğiniz herkesin de gitmesi ve test yaptırması gerekli, Doktorunuz uygun görürse en az 2 hafta karantinada kalmanız da hem sizin hem de çevrenizdekilerin güvenliği için gerekli olabilir.

Sizin Koronavirüs salgını için aldığınız önlerler neler? Aşağıya yorum bölümüne ekler misiniz?

Beni Instagram’dan takip etmek isterseniz hemen BURAYI tıklayın!

Devamı : Seyahatlerimizde Koronavirüs’den nasıl korunabiliriz?

 

 

Yorumlar (2)

  • Yaklaşık bir haftadır boğazım ağrıyor ve öksürüğüm var. Dr a gittim faranjit dedi. Ama verdiği ilaçları kullanmama rağmen hiç bir değişiklik yok. Yurt dışına da gitmedim. İnşallah korona değilimdir. 🙏🙏🙏

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.