“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”

Az Bilinen Gerçek: Schengen Vize OTURMA SÜRESİ Ne Demek?

Schengen vize oturma süresi ne demek? Vizemle ne kadar Avrupa’da kalabiliri?. Vize oturum süresi ile ne zaman giriş-çıkış yapmalıyım? Schengen Vize kurallarını aşmadan en uzun Avrupa’da kalabilme yöntemleri neler?

Kutubalığı’nı Instagram’dan takip etmek için tıklayın

Yani diyelim 1 yıllık vizemle yayıla yayıla oturamaz mıyım ben 1 yıl boyunca Avrupa ülkelerinde? Duration of stay: 30 Days yazıyor diye hepi topu 30 güncük mü kalınır bu vizeyle?

Panik yok:) Açıklayalım. Hemde tane, tane.  Herkesteki bu kafa karışıklığı kalksın, zihinler aydınlansın, içler bi ferahlasın bu konuda.

 Vizenizdeki ”Duration of stay” -Oturum Süresi-  Sizin Schengen bölgesinde son 180 gün boyunca max. kalabileceğiniz süreyi gösterir.

Yani Oturma süreniz -diyelim- 30 gün ise  çıkış yaptığınız günden geriye 6 ay (180 gün) sayın. Bu süre içinde parça parça ya da ard arda max 30 gün kalmış olmalısınız.

avrupa-shengen-vize-kalma-suresi

Örneklerle açıklayalım; Diyelim 1 yıllık vizeniz ve 30 günlük oturumunuz var. Ocak ve Şubat’ta 10’ar gün kaldınız Schengen ülkelerinde Haziran’da da gidip 15 gün kalamaz mısınız? Hayır kalamazsınız! Çünkü son 6 Ayda max 30 gün oturma süreniz var.

Yani Haziran’da en fazla 10 gün kalabileceksiniz. Ee hani 1 yıllıktı bu vize? Sorun değil, Haziran’ı atlayıp Temmuz’da çıkarsanız Temmuz’dan geriye 6 ay sayın Şubat’tan başlayacağı için 10 gün daha kalabilirsiniz.

vize, shengen, shengen vizesi

Kısa süreli vizelerde oturma süresi 10 gün olabilir.  Ancak uzun süreli vizelerde bu süre en fazla 90 güne kadar çıkar. Kural aynıdır. Vizeniz ne kadar süreli olursa olsun  Shengen bölgesinde bulunabilme süreniz son 180 günde vizede yazan ‘Duration of stay’   (Oturum süresi) süresi kadardır.

Bu ayrıntılara dikkat!

# Schengen vize  bölgesi ülkelerine bir seferden fazla girecekseniz vizenizdeki ‘Number or Entires yani bölgeye giriş sayısı  ‘MUTL‘ Yani multi, yani çok girişli olmalıdır. Aksi takdirde vize süreniz ve oturma izniniz dolmamış dahi olsa bir defadan fazla Shengen ülkelerine giriş yapamazsınız.
# 5 Yıllık vize alsanız dahi oturum süresi max. 90 gündür. Ancak bu 5 yılda ancak 90 gün kalabileceksiniz demek değildir. İyi bir planlamayla 5 yıllık vizeyle toplam 2.5 yıl kalabilirsiniz. Tek yapacağınız şey son 180 günde (Yani 6 ayda) toplam kalış sürenizin  90 günü (Yani 3 ayı) aşmamasıdır.
# Diyelim 6 Aylık vizeniz var ve oturma süreniz 30 gün. Bu süreyi doldurduysanız vizeniz bitmemiş olsa bile kullanamazsınız. Eski vizeyi iptal edip yeniden vize almanız gerekir.

 Uzun süreli vize almak için ne yapmak gerek?

Uzun süreli vize almak ve daha uzun oturum süresi elde etmek için pek çok ipucu var.  Schengen ülkeleri sizin güvenilir bir turist olduğunuza inanmak için istikrarlı bir başvuru süreci ve güçlü maddi imkanlara sahip olmanızı ister. Bu ise hemen ilk seferde başarılabilecek bir süreç değil. Ama elbette zaman içinde doğru adımlar atarak uzun süreli vizeler almak hiç zor değil. Uzun süreli vize alma ipuçları için yapılması gerekenleri bir başlık altında topladım Hemen göz atabilirsiniz;

Uzun Süreli Vize Nasıl Alınır?

Vizedeki oturum süresini aşarsak ne olur?

Schengen ülkesinden çıkışta sınır polisi mutlaka son 180 günde kaldığınız süreye bakılacaktır. Yani Schengen bölgesinden çıktığınız gün son 6 ayınıza bakar. O günden 6 ay öncesine kadar kaldığınız gün sayısı ‘oturum hakkınız‘ olan gün sayısı aşmamalıdır. Eğer fazlaysa ülkelere göre değişen oranda para cezası alırsınız. Hatta o ülkeden yeni bir vize alamama ihtimaliniz yüksektir.

Aman dikkat! Bunu hesaplamak için sınır polisinin de kullandığı basit bir uygulama var. Siz de buradan ülkede veya bölgede kadar daha kalabileceğinizi hesaplayabilirsiniz:

Kutubalığı’nı Instagram’dan takip etmek için tıklayın

Schengen kısa süreli kalma vizesi kapsamında
kalan seyahat günleri hesaplayıcısı

avrupa-vize-oturma-suresi-hesaplama

Vize reddi almamak için bunlara dikkat!

Eğer oturum sürenizi geçirirseniz dönüşte mutlaka farkedilecektir. Bir şekilde kargaşaya gelip fark edilmese bile bir sonraki vize alma süresinde başınıza büyük sorun açabilir. Hatta vize reddi alabilirsiniz. Şengen vizesi müracaatınızda RED almamak için bunun dışında yapmanız-yapmamanız gereken başka ipuçları da var tabi. Hemen bir göz atın:

Asla Vize Reddi Almamak İçin Ne Yapmalı?

Yorumlar (17)

  • Şimdi anlattığınız her şey bende aynı farklı olan tek şey duration of stay bende 180 gün. 180 günü aşarsam ne olur? Yazılanlara göre yeni bir 6 aya geçtiği için vizem bitene kadar kalabilir miyim?

    • Merhaba Shengen vize mevzuatında max oturma süresi 90 verilebilir yazıyor. Size 180 gün verdilerse süresiz oturma izni vermişler demektir. Ki bu farklı tip bir vize olmalı. Bulunduğunuz yerdeki konsolosluğa gidip daha net bir bilgi sormanızı tavsiye ederim

  • Meraba.
    D tipi ulusal vizem var yunanistandan. Oturum iznim 1 yillik. Eylul 25te sona erecek. Gecen yil konsolosluktan okul icin aldim. Seneye geldiginde 4 yillik verecegiz demislerdi.
    D tipi vize ile ilgili bi bilginiz var mi? Cok defa yunanistana giris cikisim var pasaportta. Bulgaristan girisli bi avrupa turu yapmak istesem sorun cikar mi?

    • Merhaba, D tipi vize hk bilgim yok. Ama vizemerkezi.com dan Mustaf Kiper’den konu hk. her türlü ayrıntıyı öğrene bilirsiniz. İyi günler dilerim

  • 5 yillik vize ile 2.5 yil nasil kalinabiliyor bunu aciklarmisiniz
    Mesela benim ocak 2016 da aldigim 2 yillik ve90 gun kalisli vizem ile ne kadar kalabilirim

    • Merhaba oturum süreniz 90 gün yani 3 ay ise 180 gün içinde 3 ay kalıp çıkmalısınız. Çıkış yaptıktan 6 ay sonra bir 30 aylık daha oturma iznine sahipsiniz demektir.

      • ***(Merhaba oturum süreniz 90 gün yani 3 ay ise 180 gün içinde 3 ay kalıp çıkmalısınız. Çıkış yaptıktan 6 ay sonra bir 30 aylık daha oturma iznine sahipsiniz demektir.)***
        Bu bilgide yanılıyorsunuz. Evet oturma müsadesi 90 gün ise 180 gün içinde 3 ay yani 90 gün kalıp çıkılır. (*Çıkış yaptıktan üç ay sonra tekrar girilir 6 ay sonra değil*). 6 ay: giriş yaptıktan sonra hesaplanır. Kisaca şöyle diyeyim: örneğin Ocak ile haziran arasında 3 ay verirler. (Nisan,mayıs,haziran) aylarında 90 gün kaldınız. Bir sonraki gidiş tarihiniz yurt dışına ilk adım attığıniz tarihten 6 ay sonradır. Yani bu da Eylül ayına tekabül eder. Yani Schengen ülkesinden çıktıktan 3 ay sonra girebilirsiniz.

        • Sanırım bu sefer benim kafam karıştı. Nisan, Mayıs,Haziranda 3 ay kaldık. 1 Eylülde tekrar gideceğiz. Kural ne? Son 6 ayda 3 ay. Eylülden geriye 6 ay sayarsak zaten 90 gün dolmuş olacak?

  • Bilgiler için teşekkür ederim. Peki, önceki aldığımız 30 gün kalma süreli vizemizden 11 gün kullandık. Bu vize bittikten sonra bir vize daha aldık ve bu vize 1 yıllık, 90 gün kalma süreli. Yeni vize ile 90 gün kalabilir miyiz yoksa geriye dönüp, eski biten vizeden kullanılan 11 gün de sayılır mı?

    Ağustos sonu, eylül başı olmak üzere 11 gün ve ekim sonundan itibaren 79 gün daha kullanıldı. Bu zaman içerisinde 90 gün doluyor diye çıkıldı fakat şubat başında tekrar bir 5 günlüğüne çıkmak istiyorum. Eğer önceki vize sayılıyorsa o zaman kalış sürem olmadığı için giremiyeceğim diye düşünüyorum. Önceki vizeye bakıyorlar mı?

    • Yeni aldığınız vize ile önümüzdeki 180 gün içinde 90 gün kalabilirsiniz içiniz rahat olsun. Eski vizede kullandığınız günler bu vizeyi bağlamaz:)

      • Bu konuda emin misiniz? Bu durumu bir çok yere sordum ve tam kesin bir bilgi alamadım. Bir tek Fahri konsolos, eski vize önemli değil gibi bir şey söyledi ama onunla da farklı dilde konuştuğumuz için durumu yanlış anlama olabilir diye bir açık ihtimal bırakıyorum. Onun haricindeki konsolosluklar olsun, diğer resmi kurumlar net bir cevap vermiyor ve kalacak gün hesaplaması için, yukarıda belirtilen adresi paylaşıyorlar. Bu durumun kesin bir bilgi olması benim için çok önemli olacak, sınıra kadar gidip, geri döndürülmek hiç iyi olmaz :/

  • Merhaba, 06.06.2022-06.07.2022 arasında 15 günlük multi vize aldım. 6-20 haziran arasında 15 gün kaldıktan sonra ülkeden çıkış yapıp tekrar giriş yaptığımda(22 haziran gibi falan) 6 temmuza kadar tekrar 15 gün kalma hakkım oluyor dimi?

    • Merhaba, çok az bir süre vermişler. Ancak her girişte 15 gün demek değil bu maalesef. Son 90 gün içinde Schengen bölgesinde ;toplam 15 gün kalabilirsiniz’ demek. Ben olsam da her gününü değerlendirirdim.

  • Almanya ya 24 Ekim 2021 ve 23 Ekim 2022 tarihleri arası 1 YILLIK TÜRİST vizesi c tipi multi 90 vizem var 2021 Kasım 22 sinde giriş yaptım 18 ocak 2022 de çıkış yaptım, ne zaman ve kaç gün daha almanyada kalabilirim

  • Merhaba benim portekiz için bir yıl süreli vizem var duration of stay de 167 gün, ben Portekiz’e 20 subat 2024 de geldim dönüş biletim de 4 Ağustos 2024 de ,tam 167 güne denk geliyor, sorun ederler mi bunu?

    • Merhaba yasal süreyi geçirmiş olduğunuz için sorun olacaktır. Çıkışta sorun yaşamasanız bile bir sonraki vize başvurunuzda problem olabilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.